Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

VISGILDE LEO DE JONG

Damlaan 69/A
2265AM, LEIDSCHENDAM
Telefoon: 070-3278103
meer info >>
0.3Km

GROOTVELD VISSPECIALITEITEN

Koningin Julianalaan 267/A
2273JG, VOORBURG
Telefoon: 070-3872791
meer info >>
2.9Km

ARIK'S VISWINKEL

Oude Kustlijn 105
2496SK, DEN HAAG
Telefoon: 070-3070233
meer info >>
5.1Km

LEKKERBEK-KING DE

Stadhoudersplein 1
2241EA, WASSENAAR
Telefoon: 070-5111518
meer info >>
6.8Km

KUYPER VISSPECIALIST DE

Luifelbaan 48
2242KV, WASSENAAR
Telefoon: 070-5113177
meer info >>
6.9Km


Hollandse Nieuwe informatie

Hollandse Nieuwe (ook maatjesharing) is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.